Home Events - VM-IVRA Homepage event Samen slim op weg event

Samen slim op weg event

Op deze website vind je alle informatie over het Samen slim op weg event, hét event voor digitaal verkeersmanagement. Benut de mogelijkheden van gepersonaliseerde in-car informatiediensten en leer van de ervaringen van wegbeheerders en serviceproviders die al gebruikmaken van digitaal verkeersmanagement. Ook gaan we in op publiek-private samenwerking in de dataketen, hoe je sluipverkeer kunt terugdringen en tot verkeersveilige routering komt, hoe je datakwaliteit kunt waarborgen, manieren om digitaal verkeersmanagement te integreren in operationele werkprocessen en hoe je op lokaal en regionaal niveau de krachten kunt bundelen. Je zult zien dat je met kleine digitaliseringsstappen al in-car informatiesystemen kunt inzetten om weggebruikers te informeren.

En of je nu al ervaring hebt met digitaal verkeersmanagement, bekend bent met in-car informatie en verkeersveilige routering, of als dit allemaal nieuw voor je is, dit event biedt je de kans om je kennis te verdiepen en nieuwe inzichten op te doen. Na afloop gaan we samen slim op weg, met als doel verbeterde verkeersinformatie!

Het belooft een interactieve middag te worden, met een inspirerend plenair gedeelte en verschillende praktische workshops. Tijdens het hele programma gaan we met elkaar aan de slag om digitaal verkeersmanagement in de praktijk te brengen en weggebruikers te voorzien van actuele verkeersinformatie.

Dus houd je agenda vrij op dinsdag 15 oktober van 12.00 – 19.00 uur (inclusief lunch en borrel), meld je alvast aan en plan je route naar het vernieuwde NBC Congrescentrum in Nieuwegein! Via deze pagina kun je het event ook in je Google of Outlook agenda plaatsen. Aan de registratie zijn geen kosten verbonden.

Het evenement richt zich op wegbeheerders, serviceproviders, verkeerskundigen en onderzoekers. Meer informatie over het plenaire programma en de verschillende keuzeworkshops volgt binnenkort op deze pagina. Of houd de berichten op de Linkedin communities Samen slim op weg en VM-IVRA in de gaten.

Dit event wordt georganiseerd in samenwerking met focuspunt Smart Mobility RWS, NDW, LVMB en CROW en regionale mobiliteitsprogramma’s.

Programma

  • Welkom door dagvoorzitter Marinda Hal
  • ‘Digitaal verkeersmanagement: waar staan we en waar gaan we naar toe’ door Folkert Bloembergen
  • Panel over ‘Ervaringen digitaal verkeersmanagement’ met landelijke, provinciale en gemeentelijke wegbeheerders

Panelleden: 
Rijkswaterstaat – Pieter van der Veen
Provincie Flevoland – Alex Verploegh
Provincie Noord-Brabant/SmartwayZ.NL – Etienne Wieme
Rogier van Drunen – Zuid-Holland Bereikbaar

  • Vraaggesprek met Lieke Berghout

Groene route – ik weet nog weinig van digitaal verkeersmanagement

A: Digitaal informeren: de route naar hinderbeperking                           
Hinder op het hoofdwegennet en onderliggend wegennet tijdens werkzaamheden en evenementen is vaak onvermijdelijk, maar gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om de weggebruiker vooraf te informeren. Dit zorgt voor meer begrip en moedigt weggebruikers aan hun reisgedrag aan te passen, bijvoorbeeld door op een ander moment te reizen. Samen met serviceproviders kunnen digitale oplossingen worden ontwikkeld, zodat relevante boodschappen op het juiste moment en op de juiste plek worden aangeboden.

Tijdens deze workshop nemen we je mee in de diverse mogelijkheden die er zijn om met digitaal verkeersmanagement de weggebruiker op maat te informeren en de hinder te beperken. Daarnaast vertellen we hoe je als wegbeheerder zelf kunt starten met digitaal verkeersmanagement, inclusief de voorwaarden en tools voor het inzetten van een vooraankondiging.

Doelgroep: wegbeheerders (hoofdwegennet en onderliggend wegennet) 

Sprekers: Cindy Geusebroek – Rijkswaterstaat en Marieke Bijl – VM-IVRA

Blauwe route – ik ben bekend met de materie en actief bezig met digitaal verkeersmanagement

B: Maatschappelijk verantwoorde routing: realistische mogelijkheid of een illusie? Navigatiesystemen die verkeer door drukke centra of over ongewenste wegen sturen, blijven een uitdaging voor wegbeheerders, waarbij het maatschappelijk belang vaak botst met individuele voorkeuren. Wegbeheerders kunnen actief bijdragen aan het terugdringen van sluipverkeer door te sturen op maatschappelijk gewenste routes, infrastructuur aan te passen, netwerkkaders op te stellen, en rekening te houden met de impact van navigatiesystemen. Ook het digitaliseren van nationale netwerkvisies en het afstemmen op Europese richtlijnen is essentieel.

In deze interactieve workshop onderzoeken we de mogelijkheden voor intensievere samenwerking tussen wegbeheerders en serviceproviders. We bespreken directe acties die wegbeheerders kunnen nemen en verkennen hoe wegcategorisering en netwerkkaders bijdragen aan beter verkeersmanagement en het verminderen van sluipverkeer.

 Doelgroep: wegbeheerders en hun adviseurs verkeersmanagement en service providers

 Sprekers: Gerard Martens – VM-IVRA en Gerard van Dijck – CROW

Rode route – ik wil alles weten over in-car informatiediensten in het algemeen

C: Veilig navigeren: hoe een goede publiek-private samenwerking de persoonlijke navigatie-ervaring zou kunnen verbeteren 

Bij het plannen van een route berekenen navigatieserviceproviders de meest optimale weg, rekening houdend met de actuele verkeerssituatie en omstandigheden zoals wegafsluitingen of ongelukken. Ze gebruiken daarbij meerdere relevante databronnen. Moderne navigatiesystemen bieden naast de traditionele “snelste route” ook opties zoals een “energie-efficiënte” of “toeristische” route.

In deze workshop onderzoeken we hoe nieuwe of verbeterde databronnen een bijdrage kunnen leveren aan nog betere, persoonlijk afgestemde routeadviezen. We bekijken of het mogelijk is om met behulp van actuele verkeersinformatie van wegbeheerders de geplande routes (nog) veiliger en comfortabeler te maken voor de individuele automobilist, zonder daarbij afleiding te veroorzaken. Deelnemers zullen gezamenlijk verkennen hoe publiek-private samenwerkingen deze visie kunnen realiseren, wat hiervoor nodig is en welke rol data hierin speelt.

Doelgroep: wegbeheerders en serviceproviders 

Sprekers: Carolien Mazal en Frans Keijzer – TomTom

Groene route – ik weet nog weinig van digitaal verkeersmanagement

A: Digitaal verkeersmanagement: ook voor middelgrote en kleine wegbeheerders

Hoe zorg je ervoor dat reizigers soepel door jouw regio of stad bewegen, zowel in normale verkeerssituaties als bij wegwerkzaamheden, evenementen en incidenten? Door ze te informeren, te prioriteren, te geleiden en te sturen. Dat kan tegenwoordig heel gericht met behulp van digitaal verkeersmanagement. Maar hoe maak je als lokale of regionale wegbeheerder nu de overstap? Verkeersmanagement in het digitale tijdperk vraagt immers om een andere aanpak om weggebruikers te informeren en te sturen.

In deze workshop delen we praktijkvoorbeelden zoals het effectief informeren van bezoekers en omwonenden bij grote evenementen, het geleiden van vrachtverkeer via de juiste routes en het beheren van schoolzones in het Nationaal Wegenbestand. We leren middelgrote en kleine wegbeheerders hoe je digitale informatiediensten kunnen inzetten om de doorstroming te bevorderen en sluipverkeer te voorkomen. En we geven tips hoe je op lokaal en regionaal niveau de krachten kunt bundelen. Ontdek hoe slimme technologie ook in jouw regio kan bijdragen aan veiligheid en betere doorstroming.

Doelgroep: lokale en provinciale wegbeheerders en hun adviseurs 

Sprekers: Yvonne van Velthoven – Aarts – Brainport Bereikbaar, Ronnie Poorterman – Regionaal Data Team Noord-Nederland en André van Est – Regionaal Data Team Midden-Nederland

Blauwe route – ik ben bekend met de materie en actief bezig met digitaal verkeersmanagement

B: Verkeersveilige omleidingsroutes bij wegwerkzaamheden: zo pak je dat aan

Tijdens wegwerkzaamheden worden vaak alternatieve routes voorgesteld voor verkeer dat normaal gesproken door het werkvak zou rijden. Met de toename van het gebruik van navigatiesystemen staat de veiligheid en de leefbaarheid echter onder druk. Hoe kunnen we omleidingsroutes optimaliseren met meer aandacht voor verkeersveiligheid en het gebruik van gewenste routes? En hoe helpen multimodale netwerkkaders bij het bepalen van wenselijke en onwenselijke routes?

In deze workshop verkennen we de invloed van navigatiesystemen op omleidingsroutes en de effecten op de verkeersveiligheid. We gaan in op het verbeteren van datalevering zoals wegcategorisering, en hoe je weggebruikers kunt stimuleren veilige routes te kiezen. Leer hoe je serviceproviders en aannemers bij je verkeersplannen kunt betrekken en maatschappelijk verantwoorde routes kunt definiëren. Aan de hand van wegwerken onderzoeken we de impact van navigatiesystemen op verkeersstromen en routekeuzes, en hoe samenwerking tussen wegbeheerders in regio’s kan leiden tot effectievere en veiligere omleidingen. Verdiep je kennis en verbeter je aanpak voor verkeerveilige omleidingsroutes!

Doelgroep: wegbeheerders, serviceproviders, aannemers en adviseurs adviesbureaus

Sprekers:  Erik Brave – Provincie Utrecht en Peter van der Veen – Tripservice

Rode route – ik wil alles weten over in-car informatiediensten in het algemeen

C: Verkeersinformatie: wanneer is het nou goed (genoeg)?  
De wijze waarop verkeersdeelnemers zich laten sturen over het wegennet digitaliseert in hoog tempo. Met accurate, betrouwbare verkeersinformatie kunnen weggebruikers zelf weloverwogen keuzes maken over hun reistijdstip en route. Maar wat houdt dat precies: accurate en betrouwbare verkeersinformatie? Welke informatie bedoelen we daar mee? Welke regelgeving hoort daarbij en welk (EU) beleid zit daar achter? Hoe draagt het Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata bij aan het waarborgen van deze betrouwbaarheid en zorgt het ervoor dat weggebruikers deze informatie benutten op een manier die aansluit bij onze doelen op het gebied van veiligheid, doorstroming en milieu? Hoewel centrale diensten en standaardisatie hierin belangrijk zijn, is ook een actieve rol van wegbeheerders essentieel. In deze workshop verschaffen we inzicht in de onderlinge afhankelijkheden, zodat de rol van wegbeheerders in het waarborgen van goede verkeersinformatie duidelijk wordt.

Doelgroep: wegbeheerders en hun consultants en service providers

Sprekers:  Bard de Vries, André Ingelse en Ties de Groot – NDW en Gerard van Dijck – CROW

Groene route – ik weet nog weinig van digitaal verkeersmanagement

A: Digitaal verkeersmanagement: van innovatie naar operatie bij wegbeheerders 
Digitaal verkeersmanagement is een nieuw instrument om de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid te verbeteren. Overheden zien grote meerwaarde van het digitaal informeren omdat steeds meer weggebruikers navigatiediensten gebruiken en besteden daarom meer tijd en geld aan digitalisering en digitaal verkeersmanagement. Weggebruikers vertrouwen steeds vaker op de in-car informatie in plaats van op borden langs de weg waardoor de relevantie van wegkantsystemen, zoals (berm)DRIPs , tekstkarren en omleidingsborden steeds verder afneemt. Wegbeheerders hebben steeds meer mogelijkheden om informatie te delen met leveranciers van navigatiesystemen. Maar hoe kan dit delen van informatie op een slimme en efficiënte manier plaatsvinden en een goede plek krijgen in de bestaande werkprocessen?

In deze workshop bespreken we de uitdagingen die wegbeheerders tegenkomen bij het integreren van digitale verkeersmanagementsystemen in hun dagelijkse werkzaamheden. Na een korte terugblik op recente ontwikkelingen verkennen we aan de hand stellingen en interviews met wegbeheerders de kansen en aandachtspunten. Hoe kun je als wegbeheerder digitaal verkeersmanagement effectief inzetten en welke aanpassingen vraagt dit van de organisatie? Wat is de meerwaarde? Waar kun je beginnen? En welke acties dienen we als gezamenlijke overheden op te pakken?

Doelgroep: landelijke, provinciale en gemeentelijke wegbeheerders

Sprekers: Alex Smienk – adviseur regio Oost-Nederland en Ronnie Quaink – VM-IVRA

Blauwe route – ik ben bekend met de materie en actief bezig met digitaal verkeersmanagement

B: We all benefit? De implementatie van de herziene RTTI-verordening binnen het Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata        
Per 1 januari 2025 wordt de herziene RTTI-verordening van kracht. Eind 2025 gaat ook de vorig jaar herziene ITS Directive in. In Nederland zijn we druk bezig om het Digitaal Stelsel Mobiliteitsdata (DSM) vorm te geven. Maar hoe hangen al deze ontwikkelingen nou samen? Wat gaat dit allemaal betekenen voor jou als wegbeheerder? En wat heeft de weggebruiker hieraan?

Wouter Quite en Annet van Veenendaal praten je bij over alle ontwikkelingen op zowel EU – als Nederlands niveau. Ook gaan zij in deze interactieve workshop graag het gesprek met jou aan: hoe kunnen we als overheden zo samenwerken met de markt én elkaar dat we er allemaal beter van worden? Hoe wordt jouw werk als wegbeheerder vergemakkelijkt? En hoe wordt tegelijkertijd de weggebruiker nóg beter geïnformeerd?

Doelgroep: wegbeheerders en serviceproviders

Sprekers:  Annet van Veenendaal – NDW en Wouter Quite – Min. IenW

Rode route – ik wil alles weten over in-car informatiediensten in het algemeen

C: Pluk ook de vruchten van een up-to-date digitale infrastructuur         
Hoe houd je als wegbeheerder overzicht en controle op verkeersdata? Hoe zorg je dat hulpdiensten, serviceproviders en logistieke bedrijven altijd toegang hebben tot actuele informatie? Sinds 2020 worden gegevens van verkeersborden en andere wegkenmerken digitaal vastgelegd en via het Nationaal Wegenbestand beschikbaar gesteld als open data. Dit betreft niet alleen snelheidslimieten en schoolzones, maar ook zaken als wegbreedtes, rijrichtingen en inritten. Cruciale gegevens op één centrale locatie, toegankelijk voor hulpdiensten, logistieke bedrijven en serviceproviders, zodat weggebruikers altijd over actuele verkeersinformatie beschikken. En zeer relevant met de komst van de Europese RTTI-verordening in 2025.

In deze workshop laten we zien hoe de GEORGE-applicatie van het Nationaal Wegenbestand wegbeheerders ondersteunt bij het eenvoudig beheren, controleren en delen van verkeersdata. We beantwoorden vragen over hoeserviceproviders en navigatiesystemen direct profiteren kunnen van deze data en hoe je als gemeente met relatief weinig inspanningen kunt zorgen dat jouw verkeersinformatie betrouwbaar en up-to-date blijft. Samen verkennen we het gebruik en de voordelen van GEORGE voor wegbeheerders, logistieke dienstverleners, serviceproviders en hulpdiensten, en hoe dit alles bijdraagt aan veiliger en efficiënter verkeer.

Doelgroep: wegbeheerders (hoofdwegennet en onderliggend wegennet), hulpdiensten en serviceproviders

Sprekers:  Gerben Jimmink – NDW en Dirk Simon Beerda – Nationaal Wegenbestand 

  • Parels uit de workshops door dagvoorzitter Marinda Hall
  • Samen slim op weg!

Datum

15 okt 2024
Verlopen!

Tijd

12:00 - 19:00

Plaatselijke tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum: 15 okt 2024
  • Tijd: 06:00 - 13:00

Locatie

NBC Nieuwegein
Blokhoeve 1, Nieuwegein
Categorie

Organisator

VM-IVRA

Andere organisatoren

LVMB
CROW
Smart Mobility Focuspunt
NDW
QR-code

Reacties