TISA 5-Star rating voorstel voor datakwaliteit voor Real-Time Verkeersinformatie (RTTI)

In de herziene Real Time Traffic Information (RTTI) verordening (2022/670/EU), die in 2022 is vastgesteld, is vastgelegd dat EU-lidstaten samen met relevante stakeholders criteria moeten bepalen voor de minimale kwaliteit van verkeersdata. Wanneer data-aanbieders, zoals wegbeheerders, data leveren die aan deze kwaliteitsnormen voldoen, zijn serviceproviders verplicht deze informatie in hun diensten voor weggebruikers te verwerken.

Momenteel lopen er verschillende Europese initiatieven om de implementatie van de herziene RTTI-verordening in goede banen te leiden. Binnen het NAPCORE-programma hebben 16 lidstaten zich inmiddels verenigd in de RTTI-taskforce, onder voorzitterschap van Nederland. Samen met serviceproviders werken zij aan een praktische invulling van de verordening. Daarnaast heeft TISA (Traveller Information Services Association) voorgesteld om een RTTI Data Quality 5-Star Rating in te voeren. Dit systeem, dat in eerste instantie gericht is op drie toepassingen – maximumsnelheden, wegwerkzaamheden en rijbaanafsluitingen – moet bijdragen aan een transparante en gestandaardiseerde kwaliteitsbeoordeling van verkeersdata. Voor elk van deze use cases is een voorstel gedaan voor belangrijke kwaliteitscriteria en de drempelwaarde per ster. Data met een kwaliteit van één of twee sterren, wordt niet opgenomen door de serviceproviders. Data met drie of meer sterren wel.

De RTTI-taskforce onderzoekt momenteel het voorstel van TISA, inclusief de manier waarop dit voorstel in de bredere context van de herziene RTTI- verordening geplaatst kan worden. Zo schrijft de verordening ook een publiek-private feedbackloop op datakwaliteit voor (met de vraag hoe deze kan bijdragen aan het verbeteren van de datakwaliteit) en verplicht het serviceproviders om data met de minimale kwaliteit te verwerken in hun services. Er wordt nog bekeken wat de lidstaten precies onder deze minimale kwaliteit verstaan en of de data ‘as is’ overgenomen moet worden of niet.

Het is de verwachting dat de RTTI-taskforce, TISA en NAPCORE in het tweede kwartaal van dit jaar een besluit zullen nemen over de minimale datakwaliteit. Maar daarmee is de publiek-private samenwerking op het gebied van datakwaliteit zeker niet afgelopen. Het valideren van data, zowel met interne als externe bronnen, wordt steeds crucialer. Zo ontwikkelde VM-IVRA onder andere een toepassing die op basis van regelscenario’s actuele stremmingsinformatie genereert, waardoor de kwaliteit van informatie over ongeplande stremmingen wordt verbeterd. Onze ‘lessons learned’ en ‘best practices’ uit Nederland brengen we daarom graag ook in Europa onder de aandacht.

Klik hier om de RTTI 5-Star Rating Standard te downloaden.

Verwante Artikelen

In-car waarschuwing bij naderen schoolzones

VM-IVRA heeft van 500 scholen in Nederland data over locaties, schooltijden en vakanties in kaart gebracht en deelt dit met serviceproviders Be-Mobile, Tripservice, Locatienet en de ANWB. Doel van de in-car dienst schoolzones is het verbeteren van de verkeersveiligheid rond scholen door weggebruikers in-car te attenderen op het naderen van een schoolzone en hen waar mogelijk ook om te leiden via andere wegen.

Reacties