De toekomst van bewegwijzering: slimmer, duurzamer en digitaler

Bewegwijzering staat aan de vooravond van grote veranderingen. Nieuwe vervoerstechnologieën en digitale navigatiesystemen zorgen ervoor dat fysieke bewegwijzering steeds meer plaatsmaakt voor digitale routebegeleiding. Daarnaast worden materialen duurzamer en slimmer ingezet. Tijdens het symposium van de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) op 13 maart jl. pleitte keynote spreker en dagvoorzitter Carlo van de Weijer dan ook voor een grotere rol van digitale alternatieven en een versobering van fysieke infrastructuur. Ook panelleden van de NBd, Rijkswaterstaat, Provincie Gelderland en Gemeente Amsterdam keken kritisch naar de toekomst van bewegwijzering.

De NBd benadrukte het belang van digitale routegeleiding die aansluit op de behoeften van de weggebruiker, maar wil vasthouden aan de kernprincipes van bewegwijzering: oriënteren, navigeren, manoeuvreren en bevestigen. Rijkswaterstaat onderzoekt scenario’s waarin wegen veiliger en groener worden, terwijl Provincie Gelderland experimenteert met herbruikbare materialen en kijkt naar smallere wegen voor autonoom rijden. Gemeente Amsterdam ziet juist een groeiende behoefte aan bewegwijzering voor fietsers, vooral voor toeristen en bij wegafsluitingen.

Gedragsdeskundige Chantal Merkx benadrukte dat bewegwijzering vooral simpel, begrijpelijk en consistent moet zijn, rekening houdend met de menselijke factor. Bert Timmermans van het Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata besprak de impact van digitalisering op reisinformatie en verkeersmanagement. Volgens hem kan digitale bewegwijzering vooral bijdragen aan efficiëntere verkeersstromen en maatschappelijke doelen, zoals verkeerscirculatieplannen en ITS-wetgeving. Carolien Mazal van TomTom pleitte voor een combinatie van fysieke borden en digitale systemen, waarbij beide werelden elkaar versterken.

Hoewel traditionele bewegwijzering voorlopig onmisbaar blijft, bieden digitale innovaties nieuwe kansen. Denk aan apps die real-time routeadvies combineren met visuele markeringen langs de weg, of systemen die verkeersdrukte voorspellen en alternatieve routes voorstellen. De toekomst ligt in een slimme mix van beide werelden, zodat weggebruikers beter geïnformeerd worden en infrastructuur efficiënter kan worden ingericht.

Verwante Artikelen

Gebruikerservaringen VM-IVRA informatiediensten uit Twente

Provincie Overijssel wil voortrekker zijn in digitaal verkeersmanagement en blijft investeren in digitale informatiediensten. Onder leiding van Royal HaskoningDHV zijn diverse projecten uitgevoerd in Twente om wegbeheerders ervaring te laten opdoen met de VM-IVRA intekentool en de meerwaarde van Digitale Informatie Berichten (DIB’s) aan te tonen. Daarnaast is de potentie van een structurele toepassing van digitale vooraankondigingen verkend.

VM-IVRA in de spotlights tijdens Intertraffic Amsterdam 2024

Intertraffic Amsterdam 2024 komt eraan! Van 16 tot en met 19 april is dit tweejaarlijkse evenement te bezoeken aan het Europaplein 24 in Amsterdam. VM-IVRA staat in de spotlights deze 26e editie die in teken staat van AI en mobiliteit, data-gedreven wegbeheer, slimme wegkantapparatuur, duurzame en interoperabele mobiliteitsoplossingen en geavanceerde communicatie- en datatechnologie.

Reacties