Effecten mobiliteitstoepassingen in beeld in vernieuwde Smart Mobility Monitor
De bijgewerkte Smart Mobility Monitor 2024 biedt een mooi overzicht van de effecten van slimme mobiliteitstoepassingen op het wegverkeer. Deze inzichten stellen overheden in staat om beleidsbeslissingen op het vlak van verkeersveiligheid, bereikbaarheid en duurzaamheid, op basis van feiten en cijfers te maken. De monitor biedt daarmee kansen om positieve trends te stimuleren of juist in te grijpen bij ongewenste ontwikkelingen in Nederland. Mooi om te zien is dat de beschikbaarheid en kwaliteit van reis- en routeinformatiediensten continu verbeteren, wat de verkeersveiligheid bevordert en de wegcapaciteit optimaliseert. Betrouwbare digitale reis- en routeinformatie is essentieel voor een goed functionerend mobiliteitssysteem.
Even wat feiten op een rijtje. Het percentage auto- en OV-reizigers dat nooit gebruik maakt van digitale reisinformatie is van 10% (2018) gedaald naar 4% (2023). Ongeveer de helft van de weggebruikers voelt zich vanwege digitale reis- en routeinformatie veiliger op de weg. Daarnaast blijkt dat 85% van de mensen minder vaak verkeerd rijdt en nog eens 75% meer rust ervaart tijdens de reis.
Mobiliteitsdata wordt naast het voeden van digitale reis- en routeinformatie ook voor andere doeleinden ingezet. Binnen Safety Priority Services (SPS) werkt het ministerie van IenW met serviceproviders en autofabrikanten samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Na een melding van een ongeval remt 42% van de deelnemers af en 52% geeft aan alerter te zijn.
Betrouwbare en toegankelijke digitale reis- en routeinformatie is ook onmisbaar voor het goed functioneren van ons mobiliteitssysteem. De komende jaren wordt daarom ingezet op het structureel ontsluiten van mobiliteitsdata via het Digitaal Stelsel voor Mobiliteitsdata (DSM). Het DSM zorgt voor een geordend en samenhangend systeem van landelijke en lokale digitale voorzieningen, standaarden, gegevens, databronnen en afspraken met medeoverheden en marktpartijen over (gebruik van) mobiliteitsdata, zoals eerder aan de Kamer gemeld. Zo kunnen we informatie over milieuzones, maximumsnelheden en schoolzones delen met de weggebruiker en het verkeer veiliger en duurzamer maken.
Reacties