Wegbeheerders omarmen digitaal verkeersmanagement op Samen slim op weg event

Op 15 oktober vond in het NBC in Nieuwegein het Samen Slim op Weg event plaats, waar 180 wegbeheerders, serviceproviders en andere mobiliteitsexperts samenkwamen. Het event stond volledig in het teken van digitaal verkeersmanagement en bood deelnemers tal van waardevolle inzichten, praktische toepassingen, tools en tips om digitale informatiediensten effectief in te zetten. Het eventprogramma bestond uit een plenaire opening en afsluiting én 3 workshoprondes met in totaal 9 interactieve workshops waaruit deelnemers konden kiezen.

Tijdens de plenaire opening benadrukten sprekers als Folkert Bloembergen (Talking Traffic), Lieke Berghout (Rijkswaterstaat) en Chris de Vries (NDW) het belang en de kansen van de overgang naar digitaal verkeersmanagement. Een belangrijke reden hiervoor is dat 96% van de automobilisten al gebruik maakt van digitale reisinformatie, waarbij 60% dit zelfs doet op bekende routes. Door real-time routeadvies via in-car navigatiesystemen en reisapps te bieden, kunnen weggebruikers sneller en gerichter worden geïnformeerd. Dit vermindert de afhankelijkheid van fysieke informatieborden langs de weg, wat Rijkswaterstaat heeft doen besluiten om de DRIPs geleidelijk te gaan afbouwen.

Daarnaast kwamen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitaal verkeersmanagement aan bod, evenals de beschikbare informatiediensten en hun integratie in de NDW-applicaties. Verschillende sprekers, waaronder vertegenwoordigers van regionale wegbeheerders en Rijkswaterstaat, deelden hun ervaringen met de inzet van digitale systemen tijdens een panel. De discussie richtte zich op de praktische toepassingen van digitaal verkeersmanagement, zoals bij wegwerkzaamheden en afgesloten wegen bij grootschalige evenementen. De mogelijkheden en afwegingen werden duidelijk toen gesproken werd over handelingsperspectief voor automobilisten en logistieke dienstverleners, de samenhang met de enorme woningopgave en wat een overgang naar digitaal verkeersmanagement vraagt van de eigen organisatie. Daarnaast kwamen de uitdagingen en kansen van data-uitwisseling met serviceproviders aan bod, evenals de impact van digitale werkprocessen en het belang van regionale samenwerking. Hoewel de sprekers talloze mogelijkheden zagen voor digitaal verkeersmanagement, moeten we als netwerk alert blijven op het goed structureren van de inzet en ervaringen.

Tijdens het event werd ook duidelijk dat samenwerking in de dataketen van cruciaal belang is. Denk aan ‘kleinere’ wegbeheerders die regionaal samenwerken. Of aan wegbeheerders die data over stremmingen en te vermijden zones uitwisselen met serviceproviders, zodat weggebruikers beter geïnformeerd worden en de meest geschikte route geadviseerd krijgen. Dit zorgt voor meer veiligheid op de weg en betere verkeersdoorstroming, en routeadviezen die leiden via de meest geschikte wegen. Hiervoor is het wel belangrijk om duidelijke voorwaarden en richtlijnen op te stellen voor een efficiënte en veilige inzet, zoals het gebruik van in-car informatie volgens de MONO-richtlijnen en korte heldere berichtgeving voor de automobilist. Echte winst kan echter pas worden behaald wanneer de data volledig op orde is.

De 9 workshops boden verdieping in onderwerpen zoals verkeersveilige omleidingen, maatschappelijk verantwoorde routeplanning en integratie van digitale verkeersmanagementsystemen in dagelijkse operaties. Ook kwam Europese regelgeving en het digitaal vastleggen van verkeersborden en andere wegkenmerken via het Nationaal Wegenbestand, dat als open data beschikbaar is, aan bod. Mogelijkheden om sluipverkeer tegen te gaan en welke rol serviceproviders spelen in het begeleiden van verkeer over veilige routes werden eveneens besproken.

Het event liet duidelijk zien dat de samenwerking tussen publieke en private partijen cruciaal is voor een succesvolle transitie naar digitaal verkeersmanagement. Bovendien werd bevestigd dat de bereidheid om deze nieuwe werkwijze te omarmen zeer groot is.

       

Het Samen slim op weg event is een initiatief van VM-IVRA, Smart Mobility, NDW, LVMB en CROW. Meer informatie, inclusief een uitgebreider verslag en video, is vanaf begin november op deze website te vinden. De Powerpoint-presentaties die gepresenteerd zijn tijdens de plenaire opening, workshops en afsluiting, zijn hieronder te downloaden, evenals een uitgebreid verslag van het event met foto’s.

Ga naar alle presentaties!

Of download het uitgebreide verslag boordevol inzichten en tips om je te ondersteunen bij het inzetten van digitale informatiediensten.

Verwante Artikelen

Marktconsultatie inkoop in-car informatiediensten van start

Vanaf 13 mei start Rijkswaterstaat met een marktconsultatie ter voorbereiding op de strategische besluitvorming voor de inkoop van informatiediensten voor inzet door alle wegbeheerders in Nederland. De verschuiving van informatievoorziening van wegkant naar in-car-systemen, in gang gezet door het groeiende gebruik van navigatiesystemen en -diensten, vormt namelijk een belangrijke motivatie voor deze diensten.

Inspiratiesessie over het verkeersveiliger maken van omleidingen

Bij wegwerkzaamheden worden vaak alternatieve routes geadviseerd voor alle verkeer dat normaal door het werkvak zou rijden. Maar wat gebeurt er als verkeersveiligheid ook wordt meegewogen? Dit complexe vraagstuk stond centraal tijdens een VM-IVRA bijeenkomst op 6 maart in Nieuwegein, waarbij een mix van wegbeheerders, aannemers, verkeersadviseurs, wetenschappers en serviceproviders samenkwam om te bespreken hoe dit beter kan.

Gebruikerservaringen VM-IVRA informatiediensten uit Twente

Provincie Overijssel wil voortrekker zijn in digitaal verkeersmanagement en blijft investeren in digitale informatiediensten. Onder leiding van Royal HaskoningDHV zijn diverse projecten uitgevoerd in Twente om wegbeheerders ervaring te laten opdoen met de VM-IVRA intekentool en de meerwaarde van Digitale Informatie Berichten (DIB’s) aan te tonen. Daarnaast is de potentie van een structurele toepassing van digitale vooraankondigingen verkend.

Reacties